A Drönk-Story

Mit is mondhatnánk a Drönk-ről! Aki már járt ezen “intézmény”-ben annak nagyjából semmit se kéne, aki viszont nem ismer minket annak 40 oldal is kevésnek bizonyulna.

Szmók on di vóter. . . sajtból van a. . . bébi, bébi, te nyomorult. . . bömbölik a hangszórók, miközben egyesek akrobatikus elemeket csempésznek táncukba, mások fergeteges gitárszólóba kezdenek a “Fendereiken”. . . Más kép. . . A padon fehér abrosz, a vendégek elegáns öltözékben. A hangfalakból lágy Handel-muzsika, az asztaloknál pedig gyertyafény áraszt kellemes hangulatot. . Még másabb. . . Mindenki a TV előtt összpontosul, szemek a képernyőn, a kezek idegesen szorongatják a lazával teli poharakat. GÓÓÓÓÓL ! ! ! A tömeg azonnal a pult előtt terem. …

Rengeteg képet lehetne még festeni a Drönkről, de a “Drönk varázsát” azonban csak lent, a helyszínen lehet igazán érezni. Ez az a hely ahol minden megtörténhet és ráadásul meg is történik (pl.: takarításkor találunk két mankót vagy egy embert). Szidták, szidják, szidni is fogják jónéhányan a Drönköt , bezárás is fenyegette már néhányszor körünket. Szerencsére a kollégium nagy része mindig is támogatott minket, és azért a Drönkösök is megtettek minden tőlük telhetőt az “életben maradásáért” és fejlesztéséért. Aki járt valaha is lent, az tudhatja igazán, milyen jó dolog az, amikor a nyári vakáció vagy egy kemény téli vizsgaidőszak után összejön a kollégium apraja-nagyja megiszogatni egy-két lazát, s “mellesleg” jókat dumálni hajnalig.De talán úgy tudnám legrövidebben jellemezni eme épí­tőkari szórakozó helyet, ha leírnám a történetét:

A kör, mint Drönk 1968-ban alakult Dr. Liska András (akkor még épí­tőmérnök hallgató) által. Akkoriban a Drönk még a Bartók Béla úti kollégium pincéjében volt található! Ekkor még mindenféle technika hiányában “csupán” egy hangulatos borozó volt, ami minden szombaton hangos volt az épí­tősök nótáitól. Ekkor még nem beszélhettünk körről, hiszen alapítónk eleinte csupán egyedül szolgálta ki borral a vendégeket. A későbbiekben azonban többen is kedvet kaptak a vendégek kiszolgálásához és a Drönk életben tartásához. Sajnos a Bartók Béla úti időkről csak keveset tudunk, hiszen a jelenlegi Drönkösök akkor még meg sem születtek!

1980-ban a Kollégium átkerült a Bartók Béla útról jelenlegi helyére, a Kruspér utcába. Ekkor a költözés kavalkádjában egy évig szünetelt a nyitva tartás, majd 1981-ben az A épület alagsorában jelenleg bútorraktárként üzemelő parányi kis helyiséget kapták meg az akkori Drönkösök. Ez a hely tulajdonképpen csak raktárnak volt elegendő, az ajtó el volt rekesztve egy asztallal, ezen keresztül történt a kiszolgálás, a folyosón pedig zajlott a fogyasztás.1982-ben valamelyest javult a helyzet. A Drönk átkerült a jelenlegi helyére, a B épület alagsorába, ahol ekkor a jelenlegi Drönk helyiség egyharmadát, ahol most a pult áll használták fel a “nemes” célra. A középső blokk, ahol most a tánctér helyezkedik el, teljesen el volt választva ettől. Ebben a helységben akkoriban biliárd és csocsó-asztalok szolgálták ki a kocsmasportok kedvelőit. Az utca felöli rész pedig akkor még egybe volt nyitva a jelenlegi Body Building körhelységgel. 1984-ben alakult ki teljesen a mai helyszínrajzi felépí­tés, mikor mind a 3 helység egybenyitódott. Ekkor készítették el az akkori Drönkösök az összes bútort, asztalokat, padokat (D)rönköket meglehetősen hosszú életűre tervezve azokat. Munkájukat mi sem dicséri jobban, hogy mind máig ezen bútorokat használjuk.

A következő években folyamatosan fejlődött a Drönk mind a berendezést, mind a kialakult “népszokásokat” tekintve. 1990 őszén elkészült az újpolcrendszer amelyet szintén teljesen önerőből (tervezés és kivitelezés) hozott létre a kör. Ugyancsak 1990 őszén a Drönkátadás alkalmából lett újra bevezetve a törzsvendégi státus. Attól kezdve, minden évben 4 kollégista: a “Drönkkirály”, a “Drönkkirálynő”, a “Drönkherceg” és a “Drönkhercegnő” részesülhetett ebben a kegyben. 1991-ben kibővült az italválaszték is, mivel megjelent az árlapon a sör.1992-ben került sor a hang technika felújí­tására, illetve cseréjére. Azonban a régóta várt fejlesztést ‘93 őszén sikerült elérni a 800 m3/h teljesí­tményű (4-szer cseréli ki a füstös levegőt “kristálytiszta hegyire” óránként) szellőző berendezés beszerzésével. Nincs többé füst, de zaj sem! Ugyanis í­gy be lehetett falazni az utcai ablakot, ami miatt oly sok konfliktus volt a szomszédokkal.

Eme fejtágító megfogalmazásakor a Drönkösök közül, a legidősebbek is 2006-ban kerültek a Drönkbe í­gy a 94-tól 2000-ig tartó időszakról csak az öregek elbeszéléseiből tudunk történeteket, hogy szépült és fejlődött az építőkar eme patinás klubja. A teljesség igénye nélkül a következő dolgok történtek 94 óta: – A polcrendszer megép­ülése óta a legnagyobb felújí­tás és átalakí­tás alatt a Drönk 3 terme és a pultrész teljesen megújult. – A jobb átláthatóság kedvéért, és a konditerem térnyerése érdekében, a bejárati ajtó a középső teremből átkerült az első terembe. – Ekkor lett lekaparva a régi tapéta, helyette az összes helyiségben színes diszperzites falfelületeket képeztünk, amit minden évben újra festünk. – A linóleumot korszerű barna járólapra cserélték, melytől a Drönk sokkal kultúráltabb lett. Az előző Drönkös generácó azon szerencsés helyzetben volt, hogy lehetőségük adódott sokféle munkálat elvégzésére. Ennek jegyében felújításra került a két belső hangfal, új keverőt és cd-lejátszót vásároltak, melyeket máig használunk. Fa lábazati burkolat került az első két terembe. A régi hűtőgépek egy részét lecserélték. A pultajtóra rácsot szereltek. A számítógép vásárlásával jelentősen megnőtt a zenetárunk. A hosszú huzavona és próbálkozások után végre jól működő mosogató található a pult mögött, mely nagy könnyebbséget jelent az eszközök tisztántartásában. Pályázati úton sikerült elegendő összegre szert tenni, hogy a szellőző berendezést teljesen le lehessen cserélni, mely sokkal hatékonyabban biztosítja a friss levegőt, mint a régi rendszer. A régi asztalokat, padokat és a pultot teljesen átcsiszoltattuk, azóta a megszokott barna szí­n helyett fényesen csillogó lakkozott felületek fogadják vendégeinket. A folyosón való könnyebb közlekedés érdekében a kábeltartó tálcát is kicseréltettük, amely végre nem balesetveszélyes. 2003 nyarának elejére készült el a pult mögötti új polcrendszer, mely megváltoztatta a pult teljes arculatát, de csak a vendégek szemében. Nekünk ugyanolyan kedves maradt ez a hely, mint azelőtt volt.

Szolgáltatásainkat is bőví­tettük, hiszen azóta csocsó asztal is várja a csocsóbarátokat. Ettől egy kicsit megváltozott a Drönk hangulata, de továbbra is önfeledt szórakozást biztosí­tunk a bulizni, illetve beszélgetni vágyóknak. Itt szeretnénk külön megköszönni a kollégium vezetőségétől kapott támogatást a felújí­tásokhoz…Régi hagyományos rendezvényeinket továbbra is megtartjuk, ha tudjuk bőví­tjük: Drönkátadás, Öregdrönkös, Fehérdrönk, Drönkmikulás, Locsolódrönk. A nagy sikerre való tekintettel joggal mondhatom, hogy hagyományt teremtettünk az esélykiegyenlí­tő sakkverseny megrendezésében, ahol a “külső szemlélődés” nem olyan unalmas, mint egy átlagos versenyen. Reméljük hasonló sikerre számíthatunk a tervezett esélykiegyenlí­tő csocsóverseny lebonyolí­tásával, valamint a már egyszer megrendezett gyertyafényes Drönk rendezvényünkkel, ahol egy kicsit meghittebb hangulatban a “nótafák”-é a főszerep. Régi tervünk vált valóra, mikor sikerült a hang- és fénytechnika teljes felújí­tása, illetve átalakí­tása. 2006-ban sikerült a padokat és asztalokat is újracsiszolni, valamint lakkozni. A középső teremben új “színes fényeket villantó” berendezés található, szolgálva ezzel a táncparkett ördögeit. Hűtőink száma is folyamatosan nő, és í­gy egy-két régebbi darab cseréje is lehetővé vált. 2008-ban teljes felújí­tásra került a mellékhelység, amelyet a kulturáltabb szórakozáshoz elengedhetetlennek gondoltunk.

A 2010-es évek sem teltek eseménytelenül. Az ekkorra már megszolgált pultberendezést egy újabb – talán időtállóbb – szettre cseréltük, de a viharfelhők csak ezután kezdtek gyülekezni! 2017 őszi félévének végén rendszeres beázással küzdöttünk, teljesen új értelmet adva a “b*zmeg de eláztam tegnap a Drönkben” rigmusnak. A veszély elhárult, de alig lendültünk vissza a ritmusba máris jött a következő “balszerencse”. 2018 nyarára ugyanis felújítást ütemeztek a kollégiumba, melynek része volt az alagsor területe is. Sok volt a reggeli tüske, vagy épp kevés? Nem tudhatjuk, de e projekt közel október közepéig húzódott, kiszorítva minket szeretett bűnbarlangunkból. Addig se voltunk restek, kerestük hát a lehetőségeket, hogy a tanulásban megfáradt hallgatók kedvére tehessünk. Volt itt kitelepülés a koli teraszára, bevettük magunkat a Humbák Klub alagsorába de még Old’s-os kollégáinknál is megfordultunk egy vendégszereplésre! Végül persze helyreállt az univerzum egyensúlya, újra teljes lendülettel álltunk neki a szomjúság enyhítésének, nem kis törekvésekkel. Igen, a mára már régre visszanyúlónak mondható Drönk-Old’s barátságot megünnepelvén megrendeztük – az azóta már hagyománnyá vált – első igazi közös bulinkat a DRÖLD’S-öt mely mindenféle pökhendiséget nélkülözve talán az egyetemen szervezett egyik legnagyobb rendezvény lett!
Telt – múlt az idő, sok víz lefolyt a Dunán – hát még sör a torkunkon – s egyszer csak beköszöntött a Covid! Annak rendje és módja szerint NEM tartottunk készletkiürítő világvége partit, s a Drönk jó időre elnémult. Mi ez idő alatt sem lebzseltünk, tűkön ülve gondolkodtunk, terveztük mi lesz, ha a kedvenc kocsmánkba újra visszakerülünk!

El is jött a pillanat, s mi még lélegzethez is alig jutottunk jöttek is az újdonságok maguktól! Bevezetésre került nálunk is a már több helyet meghódító repoharas rendszer a környezettudatosság jegyében! Bár az elején még kézzel, hosszú órák alatt kerültek ezek alapos tisztításra hamarosan beszereztünk erre a célra egy pohármosogató gépet, mellyel egyszerre lett gyorsabb és precízebb a munkafolyamat. Nem álltunk ám meg itt az újításokkal, ez idő tájt szereztünk be egy szódagépet is így bármikor jéghideg szódával tudtunk szolgálni a vodkát csak hígítva illetve a fröccsöt csak mennyiségben ismerő közönségnek. De a sörimádók igényeiről sem feledkeztünk meg, vadiúj kobra csapoló fej került beszerelésre (POHÁRÖBLÍTŐVEL) így kedvenc italukat még gyorsabban, még kevésbé habosan kaphatják kézhez!

A Drönktagság nevében: Pápa Zsombor (Drönkfőnök)